T K

Türkiye Finans Katılım Bankası - Hızlı Finansman ve Ödeme Platformu

Proje İçeriği

Hızlı Finansman ve Ödeme Platformu projemizde; müşterilerimize ihtiyaç duydukları hizmeti sadece şubelerimizden değil mümkün olan her yerden ulaştırma vizyonuyla yola çıktık. Platformumuz üzerinden Taşıt Finansmanı, İhtiyaç finansmanı, Kredili Cari Hesap, Kredi Kartı başvurusu, Sigorta teklifi, Fatura Ödeme, Aidat Ödeme, Kredi ve Kredi Kartı borcu ödeme gibi farklı hizmetlerimizi aynı noktadan müşterilerimize sunmakta; şubeleşmek yerine, eğitimden sağlığa, beyaz eşyadan mobilyaya, elektronikten taşıt sektörüne kadar bir çok alanda faaliyet gösteren iş ortaklarımızı birer banka şubesine dönüştürmekteyiz. İhtiyacın oluştuğu anda ve yerde sağlayacağımız finansman destekleri ile müşterilerimize, bayilerimize ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlarken, sektörde ayrı ayrı müşteriye sunulan birçok ürün ve hizmeti de tek bir noktada birleştirerek fark yaratmayı amaçlıyoruz. Platformumuzda minumum veri girişi ile kullanım kolaylığı sağlanmakta, otomatik yapılan istihbarat ve risk sorgulamaları ve AI tabanlı skorlama ile başvuru dakikalar içerisinde değerlendirilmekte, digital sözleşme onayı, otomatik rehin işlemi gibi özellikler ile finansman ödemesi bayiden ayrılmadan tamamlanmaktadır. Platformunun alt yapısında kullanılan dijital teknolojiler; platformun otomatik, hızlı ve doğru karar üretmesini, minumum veri, minunum imza, digital onay, sade süreç ve ara yüzlerle kullanıcı dostu olmasını, online entegrasyonlar ile müşteriye anında hizmet sunulmasını desteklemiştir. Ayrıca projemizde, tüketicilerin ihtiyaçlarını yaygın bir bayi ağı ile her noktada ve hızlı bir şekilde karşılayabilmek için Hızlı Finansman bayilerinin sisteme katılma sürelerini de minimize etme gerekliliği göz önünde bulundurulmuş, bayi edinim süreçlerinin sadeleştirilmesi ve otomasyonu sağlanmıştır. Bu projemizde kullanmış olduğumuz teknolojileri de aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz -WCF(Windows Communication Foundation) web services -Asp.Net Mvc -Angular -TypeScript: Typed JavaScript at Any Scale. -PowerCurve AI Engine -Service Gateway, API platform Web arayüzünde Kullanılan Yöntemler: -SPA(single page application) -.NET fluent validation -Command Query pattern (MediatR) İstihbarat amacı yapılan dış entegrasyonlar -Mernis Kimlik ve Adres Sorgulama Sistemi -KKB Risk sorgulama Sistemi -KKB Fraud Değerlendirme Sistemi


Projenin Amacı

fahri.obek@turkiyefinans.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Kurumda daha önce var olan Hızlı Finansman sistemi; yeni teknolojilerle yeniden yazılmış, yeni ürün ve fonksiyonlarla desteklenerek sadece finansman başvuru kanalı olmaktan çıkartılmış; Finansman ve Ödeme Kanalı platformuna dönüştürülmüştür. Daha önce çok kısıtlı olan ve manuel yürütülen tüm backoffice süreçleri de otomatize edilmiştir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Sektörde ayrı ayrı verilen hizmetler tek bir platformda birleştirilmiş; 12.000 bayi ve 20 ayrı sektöre uygun ve en hızlı pratik finansman ve ödeme platformu sunmak için farklı teknolojiler bir arada kullanılmıştır. Finansman başvurusunun birkaç dakika içerisinde sonuca ulaşması için AI tabanlı gelir tahmin ve skorlama modelleri kullanılmıştır. En iyi ve hızlı müşteri deneyimini sunabilmek ancak aynı zamanda KVKK ve Regülasyon kurallarını da uyum sağlayacak şekilde bayide az sayıda müşteri verisi alınarak sürecin başlatılması ve bu nedenle çok sayıda iç ve dış entegrasyon kurularak verilerin doğrulanması ve yeni veriler elde edilmesi sağlanmıştır. Tüm bunları yaparken oluşabilecek Fraud senaryoları da değerlendirilmiş; her bir senaryo için risk analizi ve riskleri minimize edici yöntemlerin oluşturulması ve implemente edilmesi sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetimimiz projenin önceliklendirilmesi konusunda tam destek sağlamış, yürütme sürecinde de yakın takip etmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Pazarlama, Satış, Tahsis, Operasyon


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Yapılan proje ile anlaşmalı bayi sayısı 12000'e ulaşmış, finansman kullandırım oranımız önceki yılların 3 katına çıkartılmış, yirmiye yakın farklı sektörde faaliyet gösteren bayilerimiz sayesinde ekonomiye 1 Milyar TL lik fonlama sağlanmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

1. FAZ Geliştirme ekipleri (Bireysel Kredi, Dijital Bankacılık ve Kredi Kartları ekipleri): 12 kişi Proje Yönetimi: 1 kişi Product Owner: 1 kişi 2. FAZ Geliştirme ekipleri (Bireysel Kredi, Dijital Bankacılık, Kurum Tahsilatları ekipleri): 5 kişi Proje Yönetimi: 1 kişi Product Owner: 1 kişi 3. FAZ Geliştirme ekipleri (Bireysel Kredi, Dijital Bankacılık, Sigorta ve Temel Bankacılık ekipleri): 8 kişi Proje Yönetimi: 1 kişi Product Owner: 1 kişi


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Kredi - Kredi Kartı ödemesi ve fatura tahsilatları konusunda para transfer hizmetinin “Paladyum Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş” den alınması sebebiyle ilgili vendor ile de entegrasyon çalışması yapılmıştır.